Behandel arbeidsmigranten zoals je zelf behandeld wilt worden

“Behandel arbeidsmigranten zoals je zelf behandeld wil worden.” Aan het woord is Paul Muller, Managing Director van The Human Specialist. Deze onderneming zet met de labels BouwGenius en TecLine timmerlieden en elektromonteurs in. Veel van hen zijn arbeidsmigranten. Muller reageert hiermee op de recente berichten over wantoestanden in o.a. de slachthuizen.

Er werken in ons land circa 400.000 arbeidsmigranten in uiteenlopende branches. Niet alleen in de vleessector, ook in de land- en tuinbouw, bouw en in distributiecentra werken migranten. Dick Veerman, hoofdredacteur van Foodlog, zegt in “Met het Oog op Morgen” dat het na coronabesmettingen in vleesverwerkende bedrijven, wachten is op besmettingen in andere sectoren. “Veiligheidsregio’s en GGD’s moeten dit nu onderzoeken en zich niet alleen richten op de slachthuizen” vindt Veerman.

Muller schaamt zich voor wat er soms in de uitzendbranche gebeurt: “Vreselijk dat deze misstanden het imago van onze hele branche verslechteren. De meeste uitzenders die zich richten op de arbeidsmigrant hebben de zaken prima op orde en zorgen goed voor de werknemers. Het is jammer dat die positieve verhalen nooit in de media verschijnen. Nu ontstaat het beeld dat het met de huisvesting, vervoer en loon van alle arbeidsmigranten in Nederland heel slecht gesteld is.”

HOGE EISEN AAN FACILITEITEN

Muller vertelt dat The Human Specialist hoge eisen stelt aan de onderkomens voor de arbeidsmigranten: “Onze medewerkers verblijven in woningen van verhuurders, op een vakantiepark of in een bed & breakfast. Wij organiseren die onderkomens. Eén van onze belangrijkste criteria is dat de medewerker een eigen slaapkamer heeft. Onlangs onderzochten wij wat onze medewerkers van hun huisvesting in Nederland vinden. Onze hoge eisen werpen hun vruchten af want huisvesting in het algemeen wordt beoordeeld met een dikke acht. Daarnaast vinden we het belangrijk dat ook de verhurende partij tevreden is met de tijdelijke bewoners. In veruit de meeste gevallen is er sprake van heel warm contact tussen de twee partijen. Sommige medewerkers eten zelfs wekelijks met hun “gastgezin”. Over en weer is er veel bereidheid tot elkaar helpen op allerlei vlakken; van doktersbezoek tot een schutting repareren. “

ALTIJD EEN EIGEN SLAAPKAMER

Muller vervolgt: “Wij herkennen de horrorverhalen uit de media dan ook totaal niet. Vanwege het coronavirus hebben wij de faciliteiten die wij organiseren nog eens goed onder de loep genomen. Al onze medewerkers beschikten al over een privékamer en vanzelfsprekend zijn onze onderkomens SNF gecertificeerd. Bij The Human Specialist hanteren we een veel strengere norm dan de SNF norm als het gaat om het aantal gebruikers van een keuken, badkamer of toilet. Thuis wil je ook niet met 20 man van één toilet gebruik maken. Onze medewerkers rijden naar de projecten in een door ons beschikbaar gestelde auto waarin zij met maximaal twee personen plaatsnemen.”

STOP MET NEGATIEVE BERICHTGEVING EN START MET AANPAK

De Vakbond FNV vraagt al langer aandacht voor leefomstandigheden van arbeidsmigranten. Vicevoorzitter Tuur Elzinga noemt het probleem ‘zeer actueel’ vanwege coronabesmettingen in slachthuizen: “De middeleeuwse situatie waarbij je baas ook je huisbaas is, moet afgelopen zijn.” Muller walgt van dit soort uitspraken; “Vakbonden misbruiken deze uitzonderingen om zieltjes te winnen. Onze EU medewerkers, zoals wij ze noemen, zijn vakmannen die overal ter wereld aan het werk kunnen. Ze kiezen voor Nederland omdat wij hier mooie projecten hebben, ze door onze klanten gewaardeerd worden als eigen medewerkers, het arbeidsvoorwaardenpakket goed is en omdat Nederland een tolerant land is. Stop de negatieve berichtgeving en start met een keiharde aanpak van de partijen die over de rug van arbeidsmigranten zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld willen verdienen.”

POLITIEK, KOM EENS KIJKEN NAAR EEN GOED VOORBEELD

De ChristenUnie en de SP dienden in december een plan in om de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren. Op 15 juni debatteert de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport hierover. Muller nodigt de politieke partijen van harte uit te komen kijken hoe het wel goed geregeld is.

top