BIJSCHOLING TIMMERMANNEN OP HET BOUW EN TECHNIEK CENTRUM BREDA

Om nóg beter in te spelen op de behoeften van opdrachtgevers en vakmannen, begonnen afgelopen maandag zes BouwGenius timmermannen met Roemeense roots aan de cursus “stellen en maatvoeren”. “Veel van onze opdrachtgevers vragen naar timmermannen die naast het betonwerk ook stelwerkzaamheden kunnen verrichten. Om aan deze vraag te voldoen én om onze vakmannen te blijven ontwikkelen, zijn we deze samenwerking met Bouwschool Breda begonnen” zegt Michaëla Muller, Manager EU bij BouwGenius.  

VAN BETONTIMMERMAN NAAR ALLROUND-TIMMERMAN

Michaëla zette samen met Edwin Nooijen (General Manager BouwGenius) en Jaap Kroon (Director of Employee Experience) deze pilot op: “Bouwschool Breda ontwikkelde speciaal voor ons dit programma. Daar zijn we heel erg blij mee. We merken namelijk dat veel van onze timmermannen uit Oost – Europa heel goed zijn in het betonwerk. Dat werk is identiek aan betonwerk in het thuisland en andere Europese landen. Maar het stelwerk kennen de mannen vaak niet vanuit het thuisland of andere landen waar ze hebben gewerkt. Door deze bijscholing worden betontimmermannen meer allround, dat is interessant voor henzelf én voor onze klanten. We vinden het belangrijk dat de projecten waarop onze vakmannen werken ook voor hen interessant zijn, op deze manier blijft werken voor BouwGenius aantrekkelijk.”

Het idee komt voort uit de behoefte van de opdrachtgevers. Die willen steeds vaker dat de betontimmermannen na het betonwerk blijven werken op het project voor stelwerkzaamheden. BouwGenius is op zoek gegaan naar een manier om aan deze vraag te kunnen voldoen. Het is voor alle partijen prettig als vakmannen zo lang mogelijk op een project blijven werken. Daarmee zijn er minder personeelswisselingen en dat komt de samenwerking echt ten goede.

Stelwerk is o.a. noodzakelijk in de woningbouw. In dat segment is momenteel heel veel werk vanwege de vele woningbouwprojecten. De vraag naar timmermannen die kunnen stellen en maatvoeren is groter dan het aanbod. Deze bijscholing is dus echt gericht op de huidige behoefte in de bouw. Alhoewel de niet-Nederlandse betontimmermannen vaak wel wat stelwerk hebben gedaan in het verleden, leren ze dit nu volgens Nederlandse standaarden. Door de praktische aanpak en de gedrevenheid van onze mannen zijn de geleerde vaardigheden snel in praktijk te brengen.

NAGEBOOTSTE BOUWPLAATS

De eerste avond was Michaëla ook aanwezig  en ze  was onder de indruk van Bouwschool Breda. “Het is een grote werkplaats waar verschillende onderdelen van de echte bouwplaats zijn nagebootst. Alle materialen en fases die je op een bouwplaats tegenkomst zijn er te vinden. Het is daardoor een heel praktische opleiding, geen schoolbanken maar learning-on-the-job in de nagebootste omgeving. De enthousiaste en vakkundige instructeurs leggen uit en doen voor, daarna voeren de timmermannen de opdracht in koppels uit, dat wordt gecontroleerd door de instructeurs. De communicatie gaat in het Engels, met gebruik van  Nederlandse en Roemeense vertalingen van diverse vaktermen. “

ENTHOUSIAST EN LEERGIERIG

“Na deze pilot evalueren we de ervaringen van onze Roemeense timmermannen en de toepasbaarheid op de projecten. Bij een positieve uitkomst bieden we in de toekomst meer bijscholing aan. Het mooie is dat we op maat gemaakte cursussen beschikbaar kunnen maken aan al onze medewerkers. Dat maakt de samenwerking met Bouwschool Breda heel waardevol. De eerste reacties van de instructeurs en deelnemers zijn al positief: veel enthousiasme en leergierigheid, bovendien leren de vakmannen snel. Dus we kunnen spreken van een vliegende start” sluit Michaëla enthousiast af.

 

 

 

 

 

top