‘De markt is veranderd’ Paul Muller in Cobouw

Cobouw vroeg onze directeur naar zijn visie voor de bouw- en installatiebranche. “De markt is veranderd”, lees bijgaand het volledige artikel.

De markt is veranderd!
De economische ontwikkelingen in Nederland zijn aanhoudend positief. In 2018 komt de groei uit op zo’n 2,8% en voor 2019 is een groei voorzien van circa 2,5%.
Ondanks deze iets afnemende groei wordt de uitdaging voor het Nederlandse bedrijfsleven er niet minder om. Bijna alle bedrijven in Nederland luiden de noodklok: door de lage werkeloosheid en het daarmee gepaard gaande gebrek aan mensen kunnen bedrijven niet aan de juiste medewerkers komen.

Uitdaging
De bouw- en installatiebranche kampt hier ook mee. Om het woningtekort in Nederland op te lossen is de komende jaren een productie van ongeveer 80.000 woningen per jaar nodig. Maar door gebrek aan
personeel en schaarste aan materiaal stokt het aantal nieuwbouwwoningen op het huidige niveau tussen 60.000 en 65.000. Bovendien betekenen de plannen van de overheid om Nederland van het gas te halen enorme investeringen en zorgen deze ontwikkelingen voor een nog verder stijgende vraag naar gekwalificeerde techneuten. Kortom, de uitdaging is gigantisch.

Vakmensen uit het buitenland
Één van de oplossingen is om vakmensen in het buitenland te rekruteren. TecLine en BouwGenius hebben zich hier de afgelopen jaren in gespecialiseerd: TecLine voor technisch personeel en BouwGenius voor werknemers in de bouw. ”Al vele jaren geleden zagen wij aankomen dat het steeds lastiger zou worden om vakmensen in Nederland te vinden”, aldus Paul Muller, Directeur van TecLine en BouwGenius. “Daarom hebben wij onze horizon verbreed. Inmiddels rekruteren we vakmensen in Nederland en in elf andere landen, voornamelijk in Oost-Europa.”

De missie van Muller
Muller ziet het als zijn missie om de vooroordelen over buitenlandse werknemers weg te nemen. “Wij zetten wekelijks ruim 700 professionals in bij onze klanten in Nederland en Duitsland. Toch ervaren wij nog steeds met enige regelmaat dat er weerstand is om met buitenlands personeel te werken. Onbekend maakt onbemind, maar daar is geen enkele reden voor.” Vrijwel alle klanten ervaren de inzet van EU- medewerkers als een goede aanvulling op de Nederlandse vakman, zo legt Muller uit. “Ze worden geroemd om hun flexibiliteit, vakmanschap en mentaliteit.

Werken met medewerkers uit een andere cultuur, die een andere taal spreken vergt natuurlijk wel aanpassingsvermogen van alle betrokkenen. Daarom ondersteunen de accountmanagers van TecLine en BouwGenius onze klanten daarbij intensief. En dat werkt.”

Gemak dankzij webbased applicatie
Om het opdrachtgevers zo makkelijk mogelijk te maken is de webbased applicatie Request in eigen beheer ontwikkeld. “Dankzij Request zijn wij in staat buitenlandse cv’s te vertalen naar competenties. Hierdoor is in één oogopslag helder op welk vakgebied een professional kan worden ingezet. Ook het volledige logistieke proces wordt via Request afgehandeld. Er wordt een onderkomen
geboekt, een auto ingezet, aanvullend gereedschap geregeld of trainingen georganiseerd. Daarnaast beschikken opdrachtgevers via een beveiligde web-omgeving over alle benodigde documenten.”

Trots
Muller is er trots op dat TecLine en BouwGenius veel bouwbedrijven uit de Cobouw top 50 en installateurs uit de Cobouw top 20 tot hun vaste klanten mogen rekenen. Ook dat is volgens hem te danken aan Request. “Onze accountmanagers hebben real-time inzicht in welke medewerkers beschikbaar zijn en waarvoor ze ingezet kunnen worden. Op deze manier kunnen wij heel snel inspelen op de behoefte
van onze klant.”

Paul Muller, Directeur TecLine en BouwGenius

top